Malatya ekonomisinin can damarını oluşturan kayısı da yeni hasat döneminin başladığını kaydeden MTB Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, arz yığılmalarının yaşandığı hasat döneminde ürününü erken satmak istemeyen üreticilerin devlet garantisi altında hizmet veren Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nda ürünlerini gönül rahatlığıyla muhafaza edebileceklerini ifade etti.
ÜRETİCİYE ÇEŞİTLİ DEVLET DESTEKLERİ
Üreticilerin bin bir zorlukla yetiştirdikleri Malatya kayısısı güvenlik riski ve kalite kaybı endişesi yaşamadan Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nda koruma altına alabileceklerini aktaran Özcan, “Malatya ve bölge illerindeki tüm kayısı üreticilerimizi 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet veren lisanslı depomuzu görmeye, incelemeye ve ürünlerini burada muhafaza etmeye davet ediyoruz. Malatya Kayısısının her tanesinin büyük bir özenle korunduğu Lisanslı depomuz üreticilerimize sağlıklı depoculuğun yanı sıra çeşitli devlet destekleri ve teşvikleri sunmakta. Tüm bunların yanı sıra çiftçilerimize Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile kolay alım satım ve finansmana kolay erişim imkânı da tanınmakta” dedi.
KAYISI SAĞLIKLI ORTAMDA KORUYOR
Kayısının ülkemiz, Malatya’mız ve bölge tarımı için büyük önem arz ettiğini, sağladığı yüksek katma değer nedeniyle üretim alanının her geçen yıl daha da geliştiğine işaret eden Özcan, “Malatya Kayısısı yaklaşık 50 bin kişiye gelir kapısı oluşturmakta. ABD başta olmak üzere yılda 100 bin ton ihracat 500 milyon gelir elde etmekteyiz.
Malatya kayısısının sürdürülebilir üretime katkı sağlamak ve sağlıklı depoculuğu teşvik etmek amacıyla FKA’nın destekleriyle 2020 yılında Türkiye’nin ilk Lisanslı Kuru Kayısı deposunu kayısının ana vatanı Malatya’da hizmete açtık. 6 bin ton fiziki depolama kapasitesine sahip olan lisanslı depomuz modern ve teknolojik alt yapısıyla tüm bölge çiftçisine, esnafına, ihracatçısına ve tacirine hizmet vermekte. Tarım piyasasının bütün aktörlerinin bu sistemden çok daha aktif şekilde faydalanmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.