“KAYISI SAĞLIKLI VE HİJYENİK ORTAMA KAVUŞTU”

  • 888

“KAYISI SAĞLIKLI VE HİJYENİK ORTAMA KAVUŞTU”

Kamuoyu ve üretici bilmelidir ki artık toptan kayısı ticareti, merkezde bulunan alanda sonlandırıldı. Artık kayısı ticaretinin başlama noktası burasıdır. Bundan sonra ticaret burada yapılacak” dedi.

 

Özcan, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezini basın mensuplarına gezdirdi. Malatya kayısısı adına bütün konuların düşünüldüğü önemli bir ticaret merkezi oluşturulduğunu ifade eden Özcan, lisanslı deponun yakınında oluşturulan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezinin yerinin seçilirken lokasyonlara dikkat edildiğini belirtti.

 

İş yerlerinin zeminlerinin özel olarak hazırlandığını kaydeden Özcan, "Zemin sağlığı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından belirlenen kriterlere göre oluşturuldu" dedi.

 

Özcan, üreticinin ürününü getirdiğinde herhangi bir sıkıntı yaşamaması için her türlü detayın düşünüldüğünü ifade ederek "Üreticinin ürünü pazara getirdiğinde sıkıntı yaşamaması adına meydanlar oluşturuldu. Alıcı ve satıcı, ürün transferinde buluşuyor. Sosyal alanlarda düşünüldü. Sabah erken saatlerde ticaret başlıyor. Burada hem kahvaltı yapılabilecek hem de rahat oturabilecekleri alanlar düşünüldü" diye konuştu.

 

“300 ÜYEMİZ İŞ YERİ ALDI, 120 ÜYEMİZ KİRALAMA YAPMAK İÇİN BAŞVURDU”

 

Malatya Ticaret Borsasının aktif ve pasif 800 üyesinin olduğunu kaydeden Özcan, "Hepsi kayısıcı değil, 500 kayısı esnafımız var. Bize üye olan 300 üyemiz iş yeri aldı, 120 kişi de kiralama yapmak için bize müracaat etti. Açıkta kalma söz konusu değil, yeterli depomuz var. Malatya Büyükşehir Belediyesi şirketi olan MAGLİDAŞ şirketi burayı yönetiyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya Ticaret Borsası ortaklaşa yönetiyor.  Üretici şunu bilmeli ki üretici ile ihracatçının buluştuğu yer burası. Eski yerde gayri resmi bir oluşum olsa da kayısının muhatabı borsadır. Nezih bir alan ve her şey düşünüldü. Levha hususu bile karara bağlandı ve standart belirlenip ona göre yapıldı" dedi.

 

“DÜNYADA LİDER OLDUĞUMUZ KAYISI İÇİN FİZİKİ ŞARTLARI İYİLEŞTİRDİK”

 

Özcan, kayısı için depolama alanlarının da oluşturulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Depolama alanları oluşturuldu. Üretici için emanet odaları yapıldı. 97 tane 70 metrekare ebadında depo var. Bu depoların hepsi darabalı ve hijyenik koşullar oluşturuldu. Üretici getirdiği ürün satılamaz ise buraya bırakabilecekler. Her türlü güvenlik ve koruma sağlandı. Malatya kayısısı için kötü olan fiziki koşullar iyileştirildi. Bir şire pazarından ziyade Malatya'da yaşanabilecek olası bir afette de sığınma alanı oldu. Deprem Malatya'da büyük bir yara açtı. Dünyada lider olduğumuz kayısı için fiziki koşullar iyileştirildi. 80 tonluk bir kantar var. Lojistik konusu tüm ayrıntılarıyla düşünüldü. İdari binada 80 ihracat ofisi bulunuyor. Çok kapsamlı 500 kişilik toplantı salonu var. Malatya'da tarım ve hayvancılıkla ilgili toplantılar idari binada yapılabilecek. Malatya'da kayısı ve diğer alanlarda fiziki iyileştirme noktasında önemli bir alan oluşturuldu. 650'ye yakın iş yeri var."

 

Özcan, merkez içerisinde minyatür bir kayısı bahçesinin de bulunduğunu kaydederek "Kayısı müzesi de planlanıyor. Burada hasat töreni düzenlenecek. Bu alan oldukça önemli" dedi.

 

“BUNDAN SONRA TİCARET BURADA YAPILACAK”

 

Özcan, gezi sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesini elimizde tuttuğumuz, dünyada kuru meyvede lider olduğumuz kuru kayısının satışının ve pazarlamasının yapıldığı alan planlanıyordu. Bu önemli bir ihtiyaçtı. Türkiye’nin kuru meyve ihtiyacının yüzde 4’ünü gerçekleştirdiğimiz ve 500 milyon dolar ihracat hedefini bitirip, 750 milyon dolar ihracat hedefine koştuğumuz, AB Coğrafi İşaret Belgesini uzun zamandır elimizde tuttuğumuz ve dünyadaki üretimin yüzde 70-80’ini yaptığımızı iddia ettiğimiz kuru kayısının üreticiyle ihracatçının buluşma noktası oldu. Daha önce faaliyette bulunduğumuz şire pazarının fiziki, ulaşım ve sağlık açısından ne kadar yetersiz olduğunu biliyoruz. Malatya’nın kesinlikle yeni bir şire pazarına ihtiyacı vardı. Lokasyon olarak şehrin hem yakınında hem de uzağında oluşturuldu. Bu alanda işlerin başlaması hususunda düğmeye bastık. Artık üretici ürününün satışını gerçekleştireceği; tacir, tüccar ve ihracatçıyla buluşma noktası burasıdır. Kamuoyu ve üretici bilmelidir ki artık toptan kayısı ticareti, merkezde bulunan alanda sonlandırıldı. Artık kayısı ticaretinin başlama noktası burasıdır. Bundan sonra ticaret burada yapılacak” ifadelerini kullandı.

 

“KAYISININ DAHA SAĞLIKLI VE TEMİZ ORTAMLARDA OLMASI LAZIM”

 

Malatya’nın Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok ağır bir yara aldığını dile getiren Özcan, “Bu yeni yapılar daha ön plana çıktı. Bu alandan tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar çok rahat yararlanabilecek. Temmuz ayında yeni sezon başlayacak. Bu sezon miktar olarak mahsulün ne kadar olduğunu çok bilmiyoruz ama hayırlı bir sezon olmasını temenni ediyoruz. Kayısımız istediğimiz değerde, üreticinin de mutlu olduğu, bizimde yüksek miktarda ihracat yaptığımız bir sezon olmasını diliyoruz. Yurt dışından gelen misafirlerimizi rahatlıkla gezdirip, ürünün ne kadar sağlıklı ortamlarda hazırlandığını görebilecekler. İşin merkezinde sadece kayısı var. Bütün amacımız; üreticinin mutlu olduğu, sağlıklı bir şekilde ulaştığı, ürününü tacir, tüccar ve ihracatçıyla buluşturduğu, bu işin asıl merkezinde duran tacir, tüccarın ve ihracatçımızın lokasyon olarak hijyenik şartların sağlandığı bir ortamda ticaretin yapılmasıdır. Gayemiz; kayısıyı Toprak Mahsulleri Ofisi ve Lisanslı Depoculuk gibi altyapılar kurulduktan sonra fiziki şartları iyileştirmektir. Malatya artık 750 milyon dolar hedefini koymuş, dünyadaki kuru kayısı üretimi merkezi ve AB Coğrafi İşaret Belgesiyle elinde çok kıymetli bir ürün tutuyor. Bu ürünü her açıdan ve her alanda kıymetli yerlerde, sağlıklı ve teniz ortamlarda olması lazım” diye konuştu.